De angst van ondernemers: verliest u met payrolling de binding met uw personeel?
31 oktober 2014
Veel middelgrote en kleine ondernemers zien dat payrolling services een aantrekkelijke constructie bieden, maar maken zich nog zorgen over het effect dat het heeft op hun personeel. Hun angst? Dat payrolling de relatie tussen werkgever en werknemers geen goed doet.
De relatie tussen u en uw werknemers verandert niet
Het is logisch dat ondernemers zich zorgen maken over de relatie met hun personeel als het om payrolling gaat. Ook al komt de payroll constructie tegenwoordig steeds vaker voor, het is wel een ‘andere’ constructie dan de traditionele werkgever-werknemerconstructie. We legden het in een eerder artikel al uitgebreid uit: payrollen houdt in dat u het juridisch werkgeverschap aan een payroll partner uitbesteedt.
Voor ondernemers heeft dit talloze voordelen en de werknemer merkt er in de dagelijkse gang van zaken helemaal niets van. De relatie tussen werkgevers en hun personeel verandert bij payrollen dan ook niet: zaken als planning, werkinvulling, werving en selectie, salarisverhoging en personeelsgesprekken liggen allemaal bij de ondernemer. Werknemers hebben in de dagelijkse praktijk dan ook nauwelijks iets met de payroller van doen.
Wanneer merkt een werknemer wel iets van payrolling?
Desondanks zijn er situaties waarin een werknemer wel iets van de payroll constructie merkt. Dit zijn echter kleine en/of incidentele gevallen.
Allereerst zal dat zijn op het salarisstrookje en bij de uitbetaling, omdat hier de naam van het payroll bedrijf komt te staan. Ook bij de aangifte van de Inkomstenbelasting zal uw personeel de payroller als werkgever moeten noteren.
Verder wordt vaak afgesproken dat een werknemer bij ziekte beide ‘partijen’ op de hoogte moet brengen, omdat zowel de werkgever als de payroller hiervan op de hoogte moeten zijn. Tot slot kunnen werknemers met vragen over hun loonstrookje, pensioen en ziekte vaak het beste terecht bij de payroll partner, omdat die op deze vlakken over de meeste kennis beschikt.
Tip: wees duidelijk naar uw werknemers
Uw personeel zal dus weinig van de payroll constructie merken en er slechts incidenteel mee te maken hebben. De binding met uw personeel zal hierdoor dan ook niet veranderen.Toch hebben werknemers soms vragen over hoe de constructie precies werkt, waarom u als bedrijf voor deze oplossing heeft gekozen en wat dat voor hen betekent.
Het helpt dan ook als u hier open en transparant over bent en duidelijk uitlegt dat er weinig verandert. Laat uw medewerkers weten dat zij in sommige situaties rekening dienen te houden met de payroll partner of juist bij de payroller terecht kunnen voor meer informatie (over de pensioenregeling bijvoorbeeld).
Medewerkers kunnen eventuele vragen over de constructie meteen stellen en u kunt ze vaak direct beantwoorden. Centraal staat dat u grotendeels een ‘reguliere’ werkgever-werknemerrelatie houdt.
Meer weten over payroll bij HSU?
Voor meer informatie of vragen over payroll bij HSU neemt u contact op door te bellen naar 078-618 84 89 of te mailen naar info@hsumail.nl. Wij helpen u graag verder! Ook kunt u voor meer informatie eens kijken op de pagina’s ‘Wat is payrolling‘ en ‘Payroll tarieven‘.