Belastingdienst controleert auto van de zaak

03 september 2010

De Belastingdienst voert de controle op misbruik van auto’s van de zaak op met behulp van een eigen autodatabase. Hiermee wil de fiscus de aanwezigheid van auto’s in uw organisatie vergelijken met de verwerking van deze auto’s in de salarisadministratie. Komt hier iets raars uit, dan kunnen belastinginspecteurs persoonlijk poolshoogte komen nemen.

Voor werknemers die meer dan vijfhonderd kilometer privé rijden in hun auto van de zaak moet u een loonbijtelling toepassen. De Belastingdienst controleert dit jaar extra streng op de correcte toepassing van deze regels. De autodatabase moet de fiscus bij deze controle gaan helpen. Om te voorkomen dat belastinginspecteurs straks bij uw organisatie op de stoep staan, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw loonaangiften correct zijn op het punt van auto’s van de zaak. Dat is ook wat de fiscus vorige week in een brief aan belastingadviseurs heeft laten weten. Een correcte verwerking kan een onnodig bezoek van de fiscus voorkomen. Hoewel u misschien genoeg loonheffingen afdraagt, kunt u namelijk toch fouten maken in de loonaangifte.

Juiste verwerking auto van de zaak

De Belastingdienst wijst met name op het belang van een goede vermelding voor codes voor privégebruik van de auto van de zaak in de loonaangifte. Met zo’n code kunt u onder meer de reden aangeven waarom u bij sommige werknemers geen bijtelling toepast. Daarnaast is het van belang dat werknemers met een Verklaring geen privégebruik auto die van auto wisselen op tijd hun nieuwe kenteken doorgeven aan de fiscus.

Bron: HR Rendement