Conceptakkoord werkgevers en vakbonden inzake de pensioenen

09 juni 2011

Volgens het conceptakkoord stijgt de AOW-uitkering tot 2028 gegarandeerd elk jaar.Los van de inflatie gaat de uitkering met 0,6 procent per jaar omhoog. De pensioenleeftijd gaat in 2020 van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar, aldus de website van de NOS.  

‘Eind deze week akkoord verwacht’
Persbureau ANP meldt dat ingewijden verwachten dat eind deze week de vakbonden, werkgevers en het kabinet hierover hun langverwachte akkoord kunnen sluiten.

Extra stijging AOW
De AOW-uitkering zal extra stijgen door koppeling aan de loonontwikkeling. In het conceptakkoord wordt een jaarlijkse stijging van 0,6 procent tot 2028 genoemd. Maar als mensen toch op hun 65e stoppen met werken, krijgen ze een korting van 6,5 procent.

In goede aarde
Vooral de 0,6 procent stijging tot 2028 van de AOW-uitkeringen zal volgens NOS-verslaggever Dominique van der Heyde in goede aarde vallen bij FNV Bondgenoten.De hogere AOW-uitkering is belangrijk voor de vakbeweging om meer onzekerheden bij het sparen voor aanvullend pensioen te accepteren. De maatregelen moeten gevolgen van de vergrijzing en schommelingen op financiële markten beter opvangen.

Hoogte pensioenen niet gegarandeerd
De hoogte van de pensioenen wordt niet gegarandeerd en kunnen dus tegenvallen, dit als gevolg van tegenvallende beleggingen van pensioenfondsen. Volgens de NOS, is voor zware beroepen niks geregeld. Dat wordt overgelaten aan de cao-onderhandelingen. Mensen kunnen wel eerder stoppen met werken, maar krijgen dan minder pensioen.

‘Kan ook nog wel langer duren’
De vakcentrale FNV liet aan het ANP weten dat er nog allerlei gesprekken plaatsvinden en dat er nog wat punten op tafel liggen. Er ligt nog geen definitief akkoord, maar de onderhandelingen zitten wel in de slotfase. Of ze deze week worden afgerond, kon de FNV niet zeggen. Het kan ook nog wel langer duren.

Bron: P&O Actueel