Uitspraak rechter zorgt voor ophef

17 april 2013

Een uitspraak van de kantonrecht op 21 maart 2013 heeft de afgelopen week voor ophef gezorgd in payrollland. De uitspraak kwam er op neer dat de payrollmedewerkers niet in dienst zijn bij de payrollorganisatie maar bij de organisatie waar ze werken, in dit geval de Gemeente Enschede.

In deze specifieke situatie is de ophef terecht, daar de constructie niet helder en transparant was voor de payrollmedewerker. De aard en de inhoud van de arbeidsovereenkomst moet geheel duidelijk zijn voor de payrollmedewerker, in deze situatie was dit niet het geval. De brancheorganisatie voor payrollorganisaties, de VPO,  sprak van een doe het zelf constructie die terecht is veroordeeld door de rechter.

Voor de professionele payrollorganisaties is deze uitspraak een interessante omdat deze naar onze mening weer eens aangeeft dat de payrollmarkt toe is aan regulering. Deze regulering moet er voor zorgen dat het aantal toenemende “cowboys” in de payrollmarkt een halt toe geroepen kan worden en de rechten van de payrollmedewerker duidelijk zijn en worden gewaarborgd.