Vooral MKB kan bij payroll kosten besparen

17 maart 2010

Met name kleine( tot 40 werknemers) ondernemingen kunnen kosten besparen door personeel onder te brengen bij payroll dienstverleners. Dat is de belangrijkste uitkomst van recent onderzoek door Ernst & Young.

De kernvraag van het onderzoek is: wanneer is payrolling vanuit kostenperspectief voor ondernemingen een interessant alternatief? Om dit te bepalen is gekeken naar de opbouw van personeelskosten voor een bedrijf.

Uitvoerings- en beheerskosten per medewerker
Namens Ernst & Young hebben twee studenten aan de Academie voor Algemeen en Financieel Management (AAFM) onderzocht of er een verband bestaat tussen de uitvoerings- en beheerskosten per medewerker die door een werkgever worden betaald en het aantal medewerkers dat bij deze werkgever in dienst is. Met de uitvoerings- en beheerskosten worden de additionele kosten bedoeld die bovenop de loonkosten (incl. bijbehorende werkgeverslasten) en sociale premies komen.

Resultaten
Uit de resultaten van het medio 2009 gepubliceerde onderzoek blijkt dat de dienst ‘payroll’ op basis van de uitvoerings- en beheerskosten eerder een gunstig alternatief voor kleinere ondernemingen is, dan voor grotere ondernemingen (vanaf ca. 40 werknemers). De uitvoerings- en beheerskosten van ondernemingen met relatief weinig werknemers zijn per medewerker namelijk hoger dan bij ondernemingen die veel medewerkers in dienst hebben.