Wat is het verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau?

25 september 2015

Omdat je zowel bij payroll als bij uitzenden met drie partijen te maken hebt in plaats van twee, lijkt het wel eens of payrolling en uitzenden hetzelfde is. Toch is dat niet het geval en bestaan er belangrijke verschillen tussen de twee.

De belangrijkste overeenkomst tussen een payrollorganisatie en uitzendbureau is dat de werkgever zijn werknemers te werk stelt bij een derde partij. Als je er goed naar gaat kijken, dan blijken die verschillen heel groot te zijn.

#1 Zelf werven versus laten werven

Een eerste, essentieel verschil tussen uitzendbureaus en payrollorganisaties is dat een uitzendbureau ook de gehele werving en selectie van medewerkers op zich neemt. Zij stellen uiteindelijk een of meerdere kandidaten aan de inlener voor.

Bedrijven die met een payrollpartner samenwerken, bepalen helemaal zelf wie er wel en niet komt werken, voeren zelf de sollicitatiegesprekken, et cetera. Zij blijven verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe werknemers.

#2 Kosten

Met het feit dat uitzendbureaus de werving en selectie overnemen van de inlener, stijgen ook de kosten voor hun diensten. Over het algemeen is uitzenden dan ook duurder dan payrolling.

#3 Eén of meerdere inleners

Omdat het uitzendbureau de werving en selectie doet en voor meerdere inleners werkt, komt het sneller voor dat je bij meerdere bedrijven (en dus voor meerdere inleners) werkt.

Bij payroll komt dit minder snel voor, omdat het payrollbedrijf jou niet ‘plaatst’ bij een ander bedrijf. Je komt dus alleen voor een andere inlener te werken als je zelf op zoek gaat naar een extra baan bij een andere werkgever.

Je dient het payrollbedrijf hier wel van op de hoogte te brengen. Het payrollbedrijf mag hier namelijk, als jouw werkgever zijnde, voorwaarden aan stellen.

#4 Lange termijn versus korte termijn

De intentie van inleners die via payroll werken verschilt vaak sterk van die van inleners via uitzendbureaus. Zo zal je als uitzendkracht vaak eerder tijdelijke opdrachten of (bij)banen hebben en ga je als werknemer op de payroll in veel gevallen een langer dienstverband aan.

#5 Als je werkzaamheden stoppen

Is er geen werk meer voor je bij het bedrijf waar je actief bent, bijvoorbeeld door faillissement? Dan is een payrollorganisatie verantwoordelijk voor ander werk of regelt het je ontslag en een eventuele ontslagvergoeding. Bij een uitzendbureau is dit veel minder vanzelfsprekend: je zult zelf vervangend werk moeten zoeken en hebt bijvoorbeeld niet direct recht op (tijdelijke) loondoorbetaling.

#6 Arbeidsvoorwaarden

Wanneer je in dienst bent bij een payrollbedrijf, dan zal de inlener bij jou hetzelfde loon en arbeidsvoorwaarden toepassen als de medewerkers die bij de inlener nog zelf in dienst zijn.

Een uitzendbureau is verplicht om de inlenersbeloning toe te passen. Dit houdt in dat je hetzelfde loon moet krijgen als een collega die dezelfde werkzaamheden uitvoert en bij de inlener in dienst is. Een uitzendbureau houdt echter geen tot weinig rekening met de overige arbeidsvoorwaarden.

Tot slot is het nog leuk om te vermelden dat steeds meer uitzendbureaus gebruik maken van payroll, omdat ze op de achtergrond ondersteuning willen bij zaken als salaris- en personeelsadministratie, cao’s en verzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Heb je nog vragen over de verschillen tussen payroll of uitzendbureaus of is er iets anders waar we je mee kunnen helpen? Bel of mail ons dan gerust!