Payrolling blijft groeien

15 mei 2012

Payrolling blijft groeien.

Er zijn bijna 150.000 mensen aan het werk via een payrollconstructie, waarbij werkgevers de verantwoordelijkheid voor het personeel uit handen geven aan bijvoorbeeld een loonadministrateur. Dit komt neer op 2 procent van de ongeveer 7 miljoen werknemers in Nederland.De payrollers werken vooral in de horeca, de overheid en het onderwijs. Daarnaast zijn ze ook veel in de ict-sector, de tuinbouw en dienstverlening te vinden.

Stijgend aantal payrollers

De Vereniging voor Payroll Ondernemingen (VPO) verwacht dat deze opkomende groep flexwerkers dit jaar nog zal groeien naar ongeveer 180.000 personen. Dat zou een stijging van ongeveer 20 procent betekenen. In 2015 zullen er volgens de VPO 218.000 payroll-werknemers zijn. In maart maakte VPO bekend dat de omzet in de payrollbranche afgelopen jaar met 4 procent gestegen was.

Ruim zes van de tien payrollers zijn vrouw. De gemiddelde leeftijd van deze flexwerkers is 38 jaar. Ruim vier op de tien heeft een opleiding op mbo-, havo of vwo-niveau. Bijna een derde is hoger geschoold.

Bijna driekwart van de payrollwerknemers is aan de slag in het midden- en kleinbedrijf. Volgens VPO zijn payrollondernemingen vaak in bedrijven en sectoren actief waar “het werkgeverschap minder is ontwikkeld”. Hier helpt payrolling volgens de brancheorganisatie het personeelsbeleid professioneler worden.

‘Laagdrempelige toegang arbeidsmarkt’

Volgens VPO zorgt payrolling voor een laagdrempelige toegang tot de arbeidsmarkt voor mensen die anders weinig kans maken op een baan. Het zou ook meer baanzekerheid kunnen bieden in sectoren waar bedrijven onzeker zijn over de hoeveelheid werk. Gemiddeld werken de flexkrachten volgens VPO 2,5 jaar voor een payrollonderneming. Een kwart van de huidige 150.000 payrollers was volgens de brancheorganisatie voorheen werkloos of arbeidsongeschikt