Wat is het verschil tussen payroll en een uitzendbureau?

29 mei 2018

De verschillen en overeenkomsten van payroll en een uitzendbureau

Bent u een ZZP’er? En bent u benieuwd naar de diensten van een payrollbedrijf als HSU Payroll Services? Lees u dan vooraf goed in voordat u de overstap maakt. Wat kan een payrollbedrijf precies voor u doen? En wat zijn de voordelen die een payrollbedrijf kan bieden? Ten slotte stellen veel ZZP’ers de vraag wat het verschil is tussen payroll en een uitzendbureau. Wilt u ook graag antwoord op deze vragen? Lees dan dit blog! Wij vertellen u graag meer over de werkwijze van een payrollbedrijf en een uitzendbureau.

De allocatiefunctie van een bedrijf

Wat is nu het grootste verschil tussen een uitzendbureau en een payrollbedrijf? Het grootste verschil is de allocatiefunctie. Een allocatiefunctie is de functie van een bedrijf om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen. De werkgever zoekt dus een geschikte werknemer voor een bepaalde klus en schakelt hiervoor een bedrijf in dat een grote poule heeft met potentiële werknemers. Een uitzendbureau heeft wel deze allocatiefunctie en een payrollbedrijf niet. Een payrollbedrijf zoekt dus geen werknemers voor een werkgever of andersom.

De exclusiviteit van een bedrijf

Ook wat betreft exclusiviteit is er een verschil waarneembaar tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau. Dit betekent dat een payrollbedrijf niet zomaar een werknemer mag tewerkstellen bij een ander bedrijf. Het payrollbedrijf moet eerst toestemming hebben van de opdrachtgever, voordat de werknemer bij een ander bedrijf mag gaan werken. Als uitzendbureau mag je wel zonder akkoord een werknemer bij een ander bedrijf laten werken.

Een payrollbedrijf en uitzendbureau als juridisch werkgever

Er zijn niet alleen verschillen tussen uitzendbureaus en payrollbedrijven. Een belangrijke overeenkomst van dit type bedrijven is dat ze beide juridisch werkgever zijn. Op papier zijn zij dus verantwoordelijk voor het werkgeverschap van de werknemer. Formele of juridische werkgevers verzorgen de salarisadministratie van de werknemer en de uitbetaling van het loon. Daarnaast nemen zij alle risico’s op zich en zijn zij verantwoordelijk voor alle wettelijke verplichtingen. Is de werknemer voor langere tijd ziek? Dan zal het payrollbedrijf de werknemer doorbetalen. Tevens betalen zij eventuele ontslagkosten en arbeidsongeschiktheidskosten en zorgen zij voor het pensioen.

Benader HSU Payroll Services voor meer informatie

Wij hopen dat u inmiddels de verschillen en de overeenkomsten tussen payrollbedrijven en uitzendbureaus wat helderder heeft. Heeft u interesse gekregen in de diensten van HSU Payroll Services? Maak dan een afspraak met ons door te bellen naar 088-5363300 of stuur een mail naar info@hsumail.nl. Wij hopen in de toekomst dan een fijne samenwerking met u aan te gaan.